查詢熱線 (852) 3543 0700

© 2015 - 2020 by Hong Kong Multimedia Design Association Limited

February 26, 2020

✋🏻今年暑假plan好做咩未呀? 積極人生就由今個暑假做起;

參加我哋【創意媒體實習體驗計劃】啦~! Click 入嚟了解下啦👉

1. 有成個月可以試下獨立
2. 完成後有工作證明及證書
3. 識到好多志趣相投嘅朋友
4. 第日面試大把故事可以講
5. 即係咁, 做老細, 請個有工作經驗好過請個冇嘅啦~

仲諗!? 千鬆蚊包你住,包你車,搵埋工作比你。 唔使諗啦嘛。

名額有限, 快啲報名喇: https://forms.gle/Hud9bbyKgb6Vt3WW9

---------------------------------------...

February 26, 2020

一個職位空缺,分分鐘過百人申請! 

經理: 人事部嘅同事唔該你幫我揀啲人樣出嚟。(有手有腳帶惱出街個D)

人事部: 要在數小時內睇過百份CVs,咁就要睇你嘅履歷靚唔靚仔啦!~ 有幾點 *必殺連續技* 好緊要!!! 寫要點:

你的工作目標、善用關鍵字、連結過去工作經驗。

講要點:

面試記得講清楚你過去工作經驗中的技巧 +知識 +對工作的貢獻 +個人性格。

做要點?

要穿著合適衣服,根據工種不能over dress 或casual。

千祈,千祈,千祈! 

握手,握手,握手! 

握手力度要適中, 自信及笑容係必備嘅。

記住要清晰講比人知你以前嘅工作經驗和面對困...

June 9, 2017

睇"我的生涯規劃" 你就知咩嘢叫網絡短片(紅曝嗰隻)

100毛D片嘅廣告你有睇過幾多?導演Ronnie 就話咗比我知網絡紅片的方程式~

大家想知就要收聽 第7集~ #職趣多媒體 @RTHK #普出校園精彩。

#我的生涯規劃 #香港多媒體設計協會 #100毛御用導演 #佢拍嘅你一定睇過

June 9, 2017

「 回歸正能量.銀禧創新天 」 微電影創作比賽頒獎禮順利完成啦!🔥🔥🔥🏆

👏🏻👏🏻👏🏻感謝一眾參與者;風趣的蘇局長;強勁MC組合 #Alvin #Elaine;熱心助業界DAB / Young DAB ! 希望今次活動助發掘更多對電影業有感興趣者入行!助更多青年人入行! 想同專業人士會面交流 繼續keep 住留意我地Fan Page: 香港多媒體設計協會(hkmmda)

日期:2017年5月27日(星期六)
時間:下午2時至4時
地點:香港北角英皇道 83 號聯合出版大廈 16 樓活動室

#DAB...

May 4, 2017

第四集,「普出校園精彩」之 "職趣多媒體" 有任職 UX / UI 設計師嘅 Lenka 同我哋分享創作工作的樂趣。

有興趣投身多媒體設計的你,妳,您要收聽,逢星期六5點至6點 ,香港電台普通話台~普出校園精彩。

#hkmmda #普出校園精彩 #職趣多媒體 #職趣 #鄭敏兒 #每次傾偈都學到好多嘢 #多媒體工種好多㗎

May 4, 2017

#香港電台普通話台:普出校園精彩

香港電台普通話台:普出校園精彩第二集至第三集,「普出校園精彩」之 "職趣多媒體" 有丰声有限公司聲音指導 Dave, 和營運總監 Eric. 同我哋分享創作工作的樂趣。

有興趣投身多媒體設計的你,妳,您要收聽,逢星期六5點至6點 ,香港電台普通話台~普出校園精彩。

#hkmmda #普出校園精彩 #職趣多媒體 #職趣 #鄭敏兒 #每次傾偈都學到好多嘢 #多媒體工種好多㗎

May 4, 2017

期待與Hong Kong Composers' Guild 香港作曲家聯會的合作成品! 
 

早前香港作曲家聯會與香港多媒體設計協會的代表到了文化中心的劇場視察,與文化中心部門進行了一次 technical meeting。聯會這次於這類劇場做音樂與錄像交匯的音樂會,可是嶄新的一次體驗!有幸音樂會有兩位有經驗的搞手——聯會理事兼是次 concert producer Anthony Cheng 與 HKMMDA的 Marva Wong ——檢查每一項技術細節,為音樂會做好準備!圖中所見,劇場還有工程更新中。...

May 4, 2017

致各想增值自己的大朋友同小朋友: 

由香港多媒體設計協會主辦的 「多媒體集中營2017」又返嚟啦!今個暑假6-8月本會重點開辦現時實用的多媒體課程比大家,即時裝備自己成多才人士啦!

詳情:

適合青少年及成人
*【3D 設計課程 –實戰班】
https://goo.gl/forms/VADfP1mdCfizdMDn2

*【音樂剪接及配樂基楚班】
詳情待定

適合8-15歲兒童 
*【FPV穿越無人機STEAM工作坊】
https://goo.gl/forms/XVH5mwkrw8Of2Xye2

*【 說出好聲音】廣播夏令營  
https...

April 15, 2017

“ 如果當年有一個人能為我指點迷津, 也許我能夠更早開始。”


很多年青人也困惑怎樣入多媒體設計行業或前途如何。

興趣是否可以發展成職業,由四月起, 香港多媒體設計協會將成為 RTHK “普出校園精彩” 節目的嘉賓主持為青年人提供多種多媒體職業的前景。 

職趣多媒體 - 第一集有 Mr. J Lam, 遊戲設計師, Playstudios Asia 
節目時間: 4月22日, 星期六下午5-6時, 普出校園精彩見 

#香港多媒體設計協會 #HKMMDA #RTHK #普出校園精彩 #職趣 #職趣多媒體

April 15, 2017

報名情況非常熱烈,本會已以電郵方式通知各參賽者參賽編號,期待各位作品!

作品遞交:https://goo.gl/forms/2GqlS2M2WcZADRXw2

#回歸正能量銀禧創新天微電影創作比賽 #公開參與

PS:如未能收取報名通知,請與我們聯絡:黃小姐(6032 5379)

Please reload